söndag 8 mars 2009

Rapport från Australien

Nu är vi tillbaka i gamla hederliga Christchurch, eller ska vi kalla det tråkiga? Ja, det känns nästan så efter tre händelserika veckor på andra sidan diket. Vi tar det från början.

Fredagen den 13e (ojojoj) flög vi från Christchurch till Melbourne. Väl framme kunde vi känna brandrökslukten från de bränder som fortfarande rasade i staten Victoria. Stora områden var helt utbrända och många människor hemlösa. Australiensarna har grävt djupt i sina fickor för att kunna underlätta för de drabbade.


Vi hade dock tur i oturen då vi klarade oss undan allt vad katastrofer hette. Vi hade fyra härliga dagar i Melbourne med solsken, storstadsvimmel och givetvis svenska köttbullar på IKEA.

Jennys vänliga kompis Bianca (sedan Jennys tid som backpacker) gav oss en guidad tur runt Melbournes restauranger och nattliv på lördagskvällen och på måndagen fick vi sitta och avnjuta känguruspett, vin och frukt i hennes trädgård. Kängurukött är riktigt gott.

På tisdagsmorgonen bar det iväg till flygplatsen och därifrån flög vi upp till Brisbane. Brisbane bjöd på middag med tjejerna, Kristy och Cath, från söderhavskryssningen förra året. De är härligt spontana och ett par riktiga partypinglor. Det blev inte så mycket fest denna tisdagskväll men väl en härlig thaicurry och ett par öl.


Bilder från Southbank respektive botaniska trädgården i Brisbane.

Efter ett par dagars turistande i Brisbane så plockade vi på torsdagen upp vår hyrbil (Nissan X-trail) på Thrifty och ställde in kompassen på norr och farthållaren på 100 kmh. Vägarna i Australien är oerhört raka och ganska tråkiga.


Den första etappen tog oss till Mooloolaba och ett riktigt snuskigt och skitigt backpackerställe. Det var inte bara äckligt det låg också 8 mil ifrån Noosa där vi hade haft för avsikt att övernatta. Anne lyckades prata oss ur situationen och med ett löfte om återbetalning så körde vi vidare. Födelsedagen hade inte börjat särskilt lovande men avslutades desto bättre med härliga känguruspett, bakad potatis, gräddfilsröra och vin på ett mysigt motell i Coolum Beach.





Nästa dag begav vi oss till Noosa och väl där lyckades vi hitta ett trevligt motell, solsken och en härligt fin sandstrand. Noosa var också utgångspunkten för vår planerade tripp till Fraser Island (av oss kallad Frasön).
På lördagsmorgonen blev vi upphämtade av guiden Cameron och hans gamla Toyota Landcruiser. Det var dags att åka och campa på Fraser Island som är världens största sandö. På Fraser Island trängdes vi med oerhört många turister, dingos och fem av världens giftigaste ormar. De vi slapp se var ormarna.



Söndagen och måndagen var i stort sett rena resdagar för att vi inom tre veckor skulle hinna upp till Cairnsområdet. Vi övernattade i Maryborough och Rockhampton så nära Bruce Highway det bara var möjligt.

Airlie Beach mötte oss med solsken på tisdagseftermiddagen. Vi hade fått tag i en riktigt lyxig lägenhet med en fantastisk utsikt över samhället och havet. På kvällskvisten dök kakaduorna och regnbågslorikiterna upp på balkongräcket och tiggde frukt. Det kändes härligt exotiskt. Nästa dag hoppade vi på segelbåten Illusions för en dags snorkling.







Föreståndarna för lägenhetshotellet i Airlie Beach lyckades hjälpa oss med att hitta en fin lägenhet i Port Douglas (ca 6,5 mil norr om Cairns) till ett bra lågsäsongspris. Vi spenderade hela fredagen i bilen för att köra de ca 70 milen från Airlie till Port Douglas. Men vi visste att väl där så väntade en härligt slapp vecka med snorkling/dykning vid det Stora Barriärrevet.





Här äter vi frukost med fåglarna på ett Zoo i Port Douglas. Det kunde vara lite lätt frustrerande när fåglarna blev intresserade av det vi åt och försökte sno åt sig en tugga eller två.



Det fanns även möjlighet att få klappa fritt skuttande kängurur.


Den här fulingen på bilden nedan är en helt vild saltvattenskrokodil som vi fick chans att se när vi puttrade fram med fejkångaren Lady Douglas på floden.



Dykning vid Opal Reef Stora Barriärrevet.


Filmen är från Magnus och Jennys tripp till Low isles. Om ni är sugna på mer bilder än vad vi har lagt ut så finns det mängder på deras blogg.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Vad underbart ni verkar ha haft det =) Härligt med sol å bad å allt annat med som Australien hade att erbjuda!

Hur ser hemrese planerna ut? Här har det snöat hur mycket som helst senaste dagarna, tur att Bertil är snäll och skottar min uppfart annars skulle jag få gå till jobbet =)

KRAM KRAM

Anonym sa...

Det ser jättehärligt ut.
Vilket äventyr!!!
Tur dock att ni slapp träffa på några av alla ormar "huh"

Kram på er
syrran